België gooit Leopardtanks in de verkoop

tankBelgië die nog in bezit is van 112 Leopardtanks zal er hier vermoedelijk 56 van gaan verkopen. Mocht er animo voor zijn zal er een proces gestart worden waarin wordt gekeken of er goedkeuring kan komen voor de overname. Hoewel de tanks zijn uitgerust met redelijk moderne technieken zoals infrarood- en lasersystemen worden ze toch als verouderd gezien. Dit is mede een van de redenen dat er sinds 1994 al meerdere exemplaren verkocht zijn.

Ontmantelen kan altijd nog

Mochten er geen kopers gevonden worden voor de tanks dan zullen ze worden ontmandel, wees niet bezorgd er zullen ongeveer 24 tanks behouden worden om als monument of museumstuk te kunnen gaan dienen. De tanks die in 1967 zijn aangekocht en in totaal waren het er toen der tijd 334, daar zijn er nu dus nog 112 van over en daarvan zal de helft worden verkocht. Nederland heeft in 2011 al zijn Leopardtanks al verkocht in het kader van de bezuinigingen – er is dus wel een markt voor.

Ongeregeldheden

Het lijkt een beetje een vreemde periode om oorlogsvoertuigen in de verkoop te doen, maar aan de andere zijde zijn er eigenlijk overal wel ergens ongeregeldheden zijn. Toch met de huidige omstandigheden in Oekraine en in Gaza is het maar goed ook dat er goed gekeken gaat worden wie de tanks kunnen en mogen kopen. Hiervoor moeten zowel het verkopende land (België dus) en het producerende land (Duitsland in dit geval) goedkeuring geven. Het is aan te nemen dat beide landen geen goedkeuring zullen geven wanneer het er enigsinds op lijkt dat de Leopardtanks in verkeerde handen zouden kunnen vallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *