Onenigheid over Griekenland grootste probleem voor Europa

Onenigheid over Griekenland en Europa

Onenigheid over Griekenland en Europa

Eind februari loopt het hulpprogramma aan Griekenland af en op dat moment moeten er nieuwe beslissingen worden gemaakt. Een vervelend punt, want binnen de Griekse overheid wordt er veel gesproken over het wel of niet terugbetalen van de hoge schulden die de overheid op heeft moeten bouwen. Zeker de onrust na de verkiezingen heeft hier een uitwerking op gehad en het feit dat heel de Europese Unie meekijkt, werkt ook niet bepaald mee. De Griekse minister van financiën zei echter in Londen: ´´Wij zijn in staat de Griekse schuldverplichtingen na te komen op een manier die geen negatief effect zal hebben op de private schuldeisers”. Binnen de Europese Unie zijn de meningen daar echter sterk over verdeeld. In veel landen gaan dan ook stemmen op over het feit dat het land nooit de steun had mogen krijgen.

Het juk van de EU

Had Griekenland geen steun gekregen, dan was niet alleen de Europese munt ingestort, maar was de Europese Unie op kleine afstand gevolgd. Het samenwerken van de verschillende lidstaten is namelijk de basis van de unie en wanneer één van de landen in de steek wordt gelaten, is het hek van de dam. Op dat moment zal heel Oost-Europa op de achterste benen komen te staan, want die zullen sancties aan voelen komen. Maar hoe bedreigt Griekenland Europa op dit moment? Dat antwoord is veelzijdig. De munt wordt bedreigd door een dreigend failliet, het verlies van Griekenland (ook wel de Grexit genoemd) zou desastreus zijn, maar er is een andere factor die meespeelt en die vaak vergeten wordt. Een factor die eigenlijk vooral te maken heeft met de interne problemen en de houding van juist de overige landen. Zeg maar, de landen die niet in de problemen zitten.

Een moeilijke samenwerking

Daarmee wordt het punt bewezen dat experts al jaren geleden hebben aangedragen. De samenwerking binnen de Europese Unie is zo mogelijk de meest moeilijke samenwerking sinds de Volkenbond. Waarom? De Europese Unie bestaat uit lidstaten met een lange geschiedenis met oorlogen en een flink aantal onderhandelingen en onafhankelijkheden. Dat betekent dat elk land een reden heeft om met trots voor te staan dat juist dat land het meest belangrijk is. Dit botst voornamelijk tussen Frankrijk en Duitsland, maar ook Italië wil graag dwarsliggen. Normaal gesproken zou dit geen groot punt moeten zijn bij zoveel vertegenwoordigers in één zaal: Een meerderheid maken is niet moeilijk wanneer er veel andere partijen zijn. Maar juist op de momenten dat het gaat om één lidstaat, heel veel geld en veel verschillende meningen, dan wordt het verhaal lastig. Als één land al geen gezamenlijke mening op kan stellen, hoe moet een heel orgaan dat uit zoveel compartimenten bestaat dat dan doen?

Het zal voorlopig ook niet makkelijker gaan worden. De druk op de EU is groot, de inflatie is een probleem en daarmee wordt de euro ook in het gedring gesteld. Daarnaast is Rusland ook niet bepaald meewerkend, een houding die nog meer star zal gaan worden de aankomende tijd. Daarmee is een bom gelegd onder de Europese Unie, die niets meer op een makkelijke manier kan doen. Gelukkig is het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering wel gemakkelijk. Bezoek deze website om snel alle aanbieders naast elkaar te kunnen zetten zodat je direct de beste aanbieder kunt vinden. Misschien is dat wel een oplossing voor de Europese Unie, een verzekering opstellen die het mogelijk maakt om bepaalde beslissingen anoniem door te voeren, waarbij geen van de landen gezichtsverlies krijgt. Aan de andere kant, dat voorstel komt er natuurlijk nooit doorheen, want dan moet er eerst gestemd worden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *