Moet Amerika zich er altijd mee bemoeien?

Nu las ik een nieuwsbericht waarin stond dat de VS extra militairen naar Irak gaat sturen. Het gaat hier om 500 extra militairen die tegen de terreurgroep Islamitische Staat moeten gaan vechten. Op zich is dat natuurlijk iets heel erg goeds, de IS moet natuurlijk de kop in worden gedrukt. Maar steeds weer komt die ene vraag bij mij naar boven als ik dat soort berichten lees: “moet Amerika zich er altijd mee bemoeien?”

Amerikaanse troepen

Amerikaanse troepen

Begrijp me niet verkeerd, in dit geval ben ik het er wel mee eens, maar in hoeveel andere gevallen stuurt de VS niet een enorm aantal militairen naar een gebied om ergens in te grijpen, terwijl ze er helemaal niets mee te maken hebben? Het lijkt er zrlfs op dat het soms enorm escaleert. Kijk maar naar de oorlog in Vietnam. Een strijd die de VS heel veel geld maar vooral ook levens heeft gekost en uiteindelijk geen overwinning tot stand heeft gebracht. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden. En het is in mijn ogen dan ook niet zo gek dat er een haat tegen Amerika ontstaat, omdat zij zich juist overal in gaan mengen. En natuurlijk, soms zijn er inderdaad gevallen waar dit zeker moet gebeuren. Maar als we er nou heel serieus naar kijken. Is dat dan in ieder geval zo? Wat mij betreft niet.

Vaak loopt het door in te grijpen ook meer uit de hand. Misschien is het dan ook verstandig om niet meteen met brute kracht in te grijpen, maar op een meer vreedzame manier ergens vrede te stichten. Minder militair ingrijpen van de VS zou misschien wel tot heel wat minder conflicten kunnen leiden. Misschien is het verstandig om daar eens wat kritischer naar te kijken, hoewel ik betwijfel of Amerika dat wel echt zou doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *